Stevenen we op een harde Brexit af?

White paper Brexit deel 3

Er resten ons nog ongeveer 6 weken tot een potentiële harde Brexit. Bij deze willen we u informeren over wat het laatste nieuws is rond het vervoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk en wat u als klant daarbij voor verantwoordelijkheden heeft. 

Het is op het moment van schrijven nog steeds niet zeker of we te maken krijgen met een zogenaamde zachte of harde Brexit. In het eerste geval kunnen we voorlopig goederen blijven vervoeren zonder documentatie zoals dat al jaren het geval is. In het geval van een harde Brexit moeten we voor alle zendingen die na 29 maart de grens over gaan informatie hebben om aangifte te doen.

Wat hebben we nodig voor zendingen op of na 29 maart?

 • De factuur digitaal.
 • Factuur origineel fysiek samen met de cmr-vrachtbrief.
 • Aantal Colli.
 • Gewicht (bruto/netto).
 • HS-Code (goederencode).
 • Adres en details van de afzender van de goederen.
 • Afleveradres inclusief de bedrijfsnaam van de klant.
 • Land van herkomst (zijn de goederen in Nederland gemaakt of bijvoorbeeld in China).
 • Uw EORI nummer en BTW nummer.
 • Het EORI nummer en VAT nummer van de klant.
 • Inco terms (zie https://www.evofenedex.nl/kennis/internationaal-ondernemen/incoterms voor meer informatie). We raden DAP aan bij de meeste klanten.

Wat u nu al moet doen;

Zorg dat uw bedrijf in Nederland, uw vestiging in het VK (als u er een heeft) en al uw afnemers in het VK een EORI nummer hebben. Dit is een registratienummer bij de douane en is gratis aan te vragen. Dit EORI nummer heeft u nodig voor export naar alle niet EU landen, dus ook bijvoorbeeld naar Zwitserland. Vraag dit nu meteen al aan!

Transitional simplified procedures;

Zorg dat uw afnemers in het VK of uw Britse vestiging geregistreerd staan voor TSP (transitional simplified procedures). Dit is een vereenvoudigde regeling waarbij de importheffing en BTW pas op de 4e dag na afloop van de maand waarin de goederen zijn verzonden hoeven worden aangegeven. Btw en importheffing hoeven dus niet aan de grens worden betaald. Deze regeling is tijdelijk in het leven geroepen en kan over een half jaar weer veranderd zijn. TSP geldt alleen bij een harde Brexit.

Vertragingen aan de grens

Het is mogelijk dat na Brexit langere rijen ontstaan aan de grens en zendingen hierdoor minstens een dag later aankomen. In het geval van zendingen waar de papieren missen,  kunnen deze vertragingen veel langer zijn. Zorg dat u ruimere levertijden aanhoudt bij uw klanten.

Voorbereiding bij Huisman

Bij Huisman zijn we zo goed voorbereid als mogelijk is voor een Nederlands transportbedrijf. Voor douane-aangiftes werken we samen met o.a. Verhoex douane-agenten, zoals vermeld in een eerdere brief naar alle klanten. Wij houden ons continu op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom Brexit en wat dit voor o.a. onze administratie, chauffeurs, klanten en warehouse in Engeland betekent. We zijn meerdere keren per week in contact met de Britse douane en belastingdienst om te zorgen dat we geheel voldoen aan alle normen.

Achterover leunen?

Veel Nederlandse ondernemers denken dat het nog niet zo’n vaart zal lopen en dat er uiteindelijk een overgangsregeling getekend wordt tussen het VK en Europa. Of dat de hele Brexit alsnog wordt afgeblazen. Natuurlijk hopen we dit ook. Maar een harde Brexit is zeker realistisch en een mogelijkheid waarop u en wij ons moeten voorbereiden.

Huisman Group gebruikt alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees onze Privacy verklaring.