Zo voorkomt u logistieke verrassingen

White paper Brexit

De Brexit houdt de gemoederen flink bezig, in het bijzonder bij bedrijven die straks te maken krijgen met de voorgenomen handelsbarrières. Maar wat gaat er nu precies gebeuren? Wat kunt u als ondernemer verwachten? En belangrijker nog: hoe voorkomt u dat u straks voor verrassingen komt te staan?

De paniek sloeg toe

Toen duidelijk werd dat op 29 juni 2016 het Britse volk verrassend genoeg vóór vertrek uit de Europese Unie stemde, sloeg de paniek toe. De waarde van het Britse pond kelderde voor het eerst in dertig jaar tot onder de 1,35 dollar. Europese leiders reageerden geschrokken en verontwaardigd. De ene multinational na de andere nam de woorden ‘verhuizing van het hoofdkantoor naar het Europese vasteland’ in de mond.

Stof gaat liggen

Nu we weer enkele maanden verder zijn en het opgewaaide stof is gaan liggen, kunnen we voorzichtig naar de nabije toekomst kijken. Momenteel wordt er aangestuurd op een ‘zachte Brexit’. Tijdens deze overgangsperiode moet duidelijk worden welk scenario werkelijkheid wordt. Het Centraal Planbureau onderscheidt er vier:

  1. Europese Economische Ruimte (EER)
  2. Douane-unie
  3. World Trade Organisation
  4. Free Trade Agreement

 

Wat wordt werkelijkheid?

De eerste twee scenario’s zijn het minst waarschijnlijk. Simpelweg omdat de UK dan nog steeds een grote financiële bijdrage aan de EU moet leveren, terwijl dat juist voor de eurosceptici de voornaamste reden was om uit de EU te stappen. Dan blijven er nog twee scenario’s over.

Scenario 1: World Trade Organisation

Als de UK niks regelt, dan valt het automatisch onder de regels van de WTO. Als de UK gewoon WTO-lid blijft (wat waarschijnlijk is), dan houden de handelsafspraken met Derde landen ook stand. De Britten krijgen dan wel de externe EU-tarieven van 3% voor hun kiezen. Deze en ook niet-tarifaire handelsbelemmeringskosten zorgen voor een totale kostenstijging van 13% op goederen én diensten.

 

Scenario 2: Free Trade Agreement

In dit geval sluit de UK een vrijhandelsverdrag met de EU om zo de tarifaire handelsbarrières te vermijden. Zo’n verdrag beschrijft de standaarden en regulering waaraan zowel de UK als de EU zich moeten committeren. Het CPB gaat er vanuit dat er geen handelstarieven worden opgelegd. Aan de andere kant mogen de Britten wel afwijken de EU-regels. Hierdoor zullen niet direct zichtbare handelsbelemmeringen ontstaan en zullen de handelskosten met ongeveer 6% toenemen.

 

Wat gaan we ervan merken?

Welk scenario werkelijkheid wordt, valt nog steeds lastig te zeggen. Over de gevolgen kunnen de geleerden meer duidelijkheid verschaffen. Een van de belangrijkste nadelen is – naast de handelskostenstijging – de schrik van elke logistiek dienstverlener: vertragingen door douaneformaliteiten.

 

In de praktijk

Zeker in het begin zullen de douaneformaliteiten voor de nodige vertragingen zorgen. Stelt u zich de situatie in Dublin Port maar eens voor, dat zo ongeveer in het centrum van Dublin ligt. De ferry arriveert, volgepakt met honderden vrachtwagens. Waar gaan ze die kilometers aan trucks laten tijdens het inklaren? Het antwoord ligt mogelijk verscholen in wendbare automatisering en slimme IT-systemen. Het is maar te hopen dat de logistiek dienstverleners zich goed voorbereiden op deze bottlenecks.

 

Niks doen geen optie? Dit zijn de mogelijkheden

Veel bedrijven – waaronder ook opdrachtgevers van Huisman – staan voor een keuze. Of ze behouden hun warehouse (of EDC) in het Verenigd Koninkrijk en hopen dat het allemaal wel los zal lopen, óf ze verplaatsen hun EDC naar het Europese vasteland. In dat laatste geval dienen ze rekening te houden met de ligging van het EDC en hoe de Engelse markt wordt bevoorraad.

 

Haal uw EDC naar Nederland

Een reële optie is om een EDC in Nederland te openen met een overzeese warehouse voor de UK-markt. Het Nederlandse EDC wordt dan in bulk vanuit de UK bevoorraad, terwijl het Engelse warehouse wordt gevuld met een emergency stock. Het EDC in Nederland neemt vervolgens de fijnmazige distributie voor Europa voor haar rekening. Dit levert aanzienlijke voordelen op. U blijft verzekerd van een hoge leverbetrouwbaarheid, doordat u aanzienlijk minder met vertragende douaneformaliteiten te maken heeft.

 

Bij twijfel niet inhalen

Bedrijven zonder eigen productiefaciliteiten – met name actief in de e-commerce – zijn vaak wendbaar genoeg om de knoop relatief eenvoudig door te hakken. Bij Huisman begrijpen we dat dat niet voor iedereen geldt. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen van de reallocatie van uw EDC? Neem dan contact met Huisman op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Huisman Group gebruikt alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees onze Privacy verklaring.