Laat die Brexit maar komen

White paper Brexit deel 2

Waar we in onze white paper over de Brexit al enige tijd geleden tips gaven om verrassingen te voorkomen, hoopten we nu ondertussen wel op meer zekerheid en duidelijkheid. Helaas. De ontwikkelingen blijven – zacht uitgedrukt – nogal tumultueus.

Het rommelt in de UK

De gevolgen zijn dagelijks te lezen in het nieuws. Zo heeft London haar plek als aantrekkelijkste financiële centrum ter wereld verloren, roept de burgemeester van diezelfde stad om een nieuw referendum en probeert premier May te redden wat er te redden valt. Toch kunt u zich al wel voorbereiden op de Brexit, en Huisman legt uit hoe.

De opties

Net als de meeste van onze relaties, hopen we bij Huisman ook nog steeds dat de Brexit helemaal niet doorgaat, of dat we in het ergste geval met een zachte Brexit te maken hebben.

Dit wil niet zeggen dat een harde Brexit geen reële optie meer is. In dat geval moeten goederen die naar de UK worden geëxporteerd, uitgevoerd worden om ze vervolgens weer in de UK vrij te maken.

Kind van de rekening

Deze handelingen gaan een enorme druk op het Britse douane-apparaat leggen, dat al zo sterk verouderd is. Komt er een harde Brexit, dan gaat dat gegarandeerd gepaard met lange wachtrijen aan de grens, grote vertragingen én extra kosten. Met inklaringskosten, btw en invoerrechten die betaald moeten worden, is de ontvangende partij het kind van de rekening.

Maatregelen

Sinds de eerste geluiden van de Brexit-beweging, hebben we bij Huisman maatregelen getroffen tegen wat komen gaat. Dat zijn we onze relaties én onszelf als UK-specialist verplicht. Welke maatregelen we hebben getroffen, leest u hieronder:

1. Betrouwbare partnermaatschappijen

Als gevestigde naam omringen we ons graag eveneens door gevestigde partners. De maatschappijen waarmee wij de oversteek maken, vervullen hierin een spilfunctie voor onze operatie. Wij werken daarom vooral nog met Stena (vanuit Hoek van Holland of Europoort naar Harwich en Killingholm) en de Eurotunnel. In onze ervaring zijn zij het best georganiseerd en voorbereid op wat komen gaat.

2. Een hoog niveau van IT en automatisering

Huisman heeft flink geïnvesteerd in IT en automatisering. Zo kunnen we EDI’s op elk gebied eenvoudig realiseren. Deze EDI-verbindingen zijn daarbij al gelegd en getest met Verhoex Douane Service. Zo wordt het opmaken van douanedocumenten sterk vereenvoudigd en kunnen wij met de Nederlandse douane uitvoerdocumenten maken voor onze klanten.

3. ETSF (AD) in Corby

Natuurlijk biedt Huisman al het grote voordeel van een eigen, volwaardige warehouse in Corby, centraal gelegen in de Midlands. Daarbij loopt ook nog de aanvraag voor een External Temporary Storage Facility (Approved Depository) voor datzelfde warehouse. Dit geeft de mogelijkheid dat transport direcht vanaf de boot/tunnel kan doorrijden naar Corby om de goederen te lossen. De nodige documenten worden onderweg in orde gemaakt: dit scheelt enorm veel tijd aan de grens.

Kunnen wij u helpen?

Huisman is al jaren AEO-gecertificeerd en hebben daarmee een goede relatie met de douane. Erg prettig, want in welke vorm de Brexit definitief wordt gegoten, is nog niet te zeggen. Vanuit Huisman zijn we in ieder geval optimaal voorbereid op elk mogelijk scenario. Bij verdere ontwikkelingen houden we u uiteraard op de hoogte. Heeft u zelf nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Huisman Group gebruikt alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees onze Privacy verklaring.